001_Produktion_Eikund_CHO_feb19-900x450

Norsk produksjon & treverk

Del

Facebook
|
Twitter

VI FØRER OVER 20 NORSKE MERKEVARER

I uke 11 kommer Verket Interiør, Kjøkkenverket og Lilleverket til å ha en rekke 24-timers kampanjer og giveaway fra sine norske merkevarer. Ønsker du fullstendig oversikt over alle tilbud? De blir lagt ut fortløpende i vårt nyhetsbrev, meld deg på her.

Fjordfiesta produksjon
Foto: Produksjon på Dokka for Fjordfiesta

TREPRODUKSJON

Fjordfiesta, LK Hjelle og Tonning & Stryn produserer i Norge og jobber med tre! De to sistnevnte har også produsert tremøbler fra midten av 1900-tallet. Eikund har produsert i Norge frem til 2022, men på grunn av stor etterspørsel fra markedet og liten tilgjengelig arbeidskraft, så har de flyttet produksjonen til Danmark. Fluffy-stolen produseres enda i Norge.

EIKUND

Foto: Krysset-stolen fra Eikund

Eikund har hentet frem skatter fra deres norske arkiv. Et av dem er Krysset designet av Fredrik A. Kayser i 1955. «Hvis vi hopper litt tilbake i tid, så skiller Norge sin kulturhistorie seg ganske vesentlig fra de andre landene i Norden. Danmark var helt klart et mektig og ressurssterkt land i regionen, mens Norge var lenge det fattigste landet i Europa. Etter at vi fikk vår uavhengighet, var vi i stand til å utvikle oss uten en altfor sterk innflytelse fra andre. Over tid så har vi selvfølgelig blitt mer og mer med i det skandinaviske trendbildet, men har klart å beholde et lite særpreg. Å være et ungt og fritt land har gitt oss en mer leken tilnærming til design, og resultatet er derfor et ganske bra mangfold med et «edgy» design.» – Eikund

LK HJELLE

Foto: Siesta Classic Low fra LK Hjelle

LK Hjelle er en norsk bestselger hos oss. De har designet og produsert møbler i Norge siden 1940-tallet, og de sier tidene har forandret seg mye siden den gang. «På 1940-tallet var kommunikasjonen via brev og telefon, og skissene og arbeidstegningene ble sendt med konvolutt. Designeren og produsenten måtte som regel møtes fysisk for å finne gode løsninger. Det samme gjaldt kunnskap om markedet. De digitale hjelpemidlene har gjort at det meste går svært raskt i dag. Både designer og produsent kan følge med på hva som skjer hjemmefra. Dette fører til at mange blir inspirert av trender og arbeider med løsninger som kan være ganske like. Vi opplever oftere enn før at produkt som lanseres fra ulike produsenter har likhetstrekk.» – LK Hjelle

TONNING & STRYN

Foto: Vang spisestol, Bjelke spisebord og benk fra Tonning & Stryn

Tonning og Stryn startet i 1939 da Stryn Møbelindustri AS ble grunnlagt. I 1946 startet Tonning Møbelfabrikk AS. I 2013 slo bedriftene seg sammen, etter flere år som sparringspartnere.

«Vi er ein handverksprodusent med eit stort antall modellar, og derfor kan vi ikkje lage så mange møblar av kvar modell i produksjonsserien. Små og mange produksjonsseriar stiller store krav til kunnskap og fleksibilitet av våre fagarbeidarar. Vi kan derfor ikkje sjå korleis vi kan få produsert alle desse modellane om dei skal produserast i utlandet, då ein må bestille større seriar for å få akseptable kostnader på transport. Det er også ei tryggheit for kundane, då vi har delar til kvart enkelt produkt på huset, slik at kundane kan få skifta ut desse. Miljøavtrykket blir då også vesentleg lavare når møblane blir produsert i Norge, med mindre transport.» – Tonning og Stryn

FJORDFIESTA

Fjordfiesta produserer sine møbler på Dokka (Innlandet), og har fått svanemerket på et av deres stoler Scandia Junior Eco. «Vi produserer mest mulig i Norge, men ikke alt. Det er produksjon som ikke lar seg gjøre i Norge enten pga. pris eller kompetanse. Produktene vi lager selv kunne sikkert vært produsert billigere et annet sted, men vi prioriterer norske arbeidsplasser, miljø og egen kompetanse så langt det er mulig. Vi tenker at siden vi i Norge ikke er billigst på pris skal vi i stedet være best på design og miljø. Det er det viktigste for oss.Vi føler også på et samfunnsansvar og skal være en del av det grønne skiftet.» – Fjordfiesta

Facebook
WhatsApp
Email
Rull til toppen