Panton Chair Metal Side Table Zinc fra Vitra

Panton -et ikon for det tjuende århundre

Del

Facebook
|
Twitter

Fra idé til produksjon

Historien til Panton-stolen går tilbake til siste halvdel av 1950-tallet, da den danske designeren Verner Panton utviklet ideen om en plaststol. Ingen produsenter ville forfølge dette vågale konseptet bortsett fra Willi Fehlbaum, grunnleggeren av Vitra.

Siden introduksjonen på markedet har den gått gjennom flere produksjonsfaser. Bare siden 1999 har det vært mulig å produsere stolen i henhold til dens opprinnelige konsept – av slitesterk, gjennomfarget plast med en skinnende matt finish.

Panton fra Vitra produktbilde
Produktbilde av panton fra Vitra
Panton fra Vitra i hvit
Panton deep black

Vitra + Vernter Panton = sant

1963 markerte starten på et samarbeid mellom Vitra og Verner Panton med utviklingen av en av de mest ikoniske stol designene. Det viste seg å være en nesten umulig utfordring, da de dristige konturene designeren forestilte seg, måtte forenes med de fysiske grensene for plastteknologi og produksjonskrav. En liten pilotserie på bare 150 stykker ble produsert i 1967. 

Verner Panton Rolf Fehlbaum Manfred Diebold Josef Stürmlinger - Home Stories 2020
Panton i Bærums Verk

Det var den første stolen som ble laget i kun plast og støpt i ett stykke.

Prisvinnende ikon

På 1990-tallet var det ytterligere fremskritt innen plastteknologi og nye støpe muligheter. Vitra og Panton inspireres til å  utvikle en ny versjon, laget av polypropylen. 30 år etter den første markedslanseringen ble et av Pantons hovedmål endelig nådd: plaststolen som et rimelig industriprodukt.

Panton-stolen har mottatt en rekke internasjonale designpriser og er representert i samlingene til mange fremtredende museer. På grunn av sin uttrykksfulle form har den blitt et ikon for det tjuende århundre

Panton Chair Flower Table fra Vitra
Panton Chair Group fra Vitra
IMG_5698
Facebook
WhatsApp
Email
Rull til toppen